Terug naar school?!

Eerder had ik het op deze blog over mijn schooltijd en hoe één leraar er voor verantwoordelijk was dat ik gebeten werd door het computervirus. Die post kwam er naar aanleiding van de aanhoudende discussies over de onderwijshervorming. Er is een groot gebrek aan technisch goed opgeleide jongeren, en die hervorming zou daar een oplossing moeten voor bieden. Ondertussen is er een akkoord. Een typisch Belgisch akkoord. Dus iedereen heeft water bij de wijn gedaan en één en ander werd doorgeschoven naar de volgende regering dus we zullen nog moeten zien wat de echte gevolgen zullen zijn.

Wat ik in al die nieuwsberichten gemist heb, is het lagere onderwijs. Het ging altijd maar weer over die brede eerste graad in het secundair en het doorbreken van de grenzen van de verschillende richtingen. Gelukkig blijkt er ook zaken beslist te zijn in verband met het lagere onderwijs. Zo zou er onder andere meer aandacht komen voor techniek. Oef.

Maar ondertussen zijn er vanuit “het veld” al veel initiatieven gestart om techniek te integreren in het lagere onderwijs en wacht niet iedereen tot de overheid een beslissing kan nemen. Zo is er de lagere school uit Watou die met hun “Werkend waterrad” eerst goud behaalden in de Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade en daardoor mochten deelnemen aan de finale van het Nederlandse Techniek Tornooi met “Boot op drift”. Dit is het filmpje van hun project:

de waaier watou het waterrad from komplot on Vimeo.

Dank zij dit soort initiatieven denk ik dat jonge kids, die ergens in zich een beetje talent en interesse hebben in de wondere wereld van techniek, ineens de klik kunnen maken dat dit de richting is die ze uit moeten met hun leven. Een richting die hen des te meer kansen zal bieden in de toekomst. Het is ook hierdoor dat ik terug 10 jaar oud zou willen zijn en in de klas zitten van zo’n leraar die zijn gastjes net dat tikkeltje meer uitdaging en kennis aanbiedt.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan even dit filmpje met een indrukwekkende lijstje van mensen die ooit starten als jonge computerfans.

Nog enkele andere interessante links en initiatieven: