Voel je het momentum?

Momentum = “Periode waarin een duidelijke beweging is te zien”

Ik heb even al mijn vingers en tenen samengelegd en ja hoor, dit jaar is nog maar 13 dagen ver. Maar in die korte tijd is er toch al een ongelooflijke “buzz” geweest rond alles wat met kinderen, jongeren en technologie te maken heeft.

Eerst was er het Wijs Trendrapport 2014 met mijn bijdrage “De (digitale) jeugd heeft de toekomst”. Naar aanleiding hiervan mag ik binnenkort gaan spreken voor de Westvlaamse bibliotheken over technologie, kids en vooral CoderDojo. Want niet alleen de Ieperse bibliotheek, waar we vorige zaterdag gestart zijn, zou hieraan willen meewerken.

Vorige vrijdag “barstte de bom” dan helemaal met de oproep van het “Forum voor Informaticawetenschappen (i22n)” dat het onderwijsministerie oproept om ICT in de scholen te hervormen en kinderen vanaf 5 jaar te laten kennismaken met programmeren. De reacties hierop zijn meestal positief, en de enkele negatieve lijken de boodschap niet helemaal begrepen te hebben… Het gaat er eigenlijk niet over dat iedereen in de toekomst programmeur moet worden, maar wel onder andere dat logisch denken zo vroeg mogelijk moet aangeleerd worden. Het volledige standpunt van i22n kan je hier nalezen, en een mooie reactie erop van Koen Pellegrims, een andere CoderDojo coach, vind je hier. In Groot-BrittanniĆ« wordt daar zelfs al niet meer over gesproken maar is het al in een wet gegoten en wordt vanaf volgend schooljaar waarschijnlijk al ingevoerd.

En dan was er dus zaterdag ook nog de start van CoderDojo in de bibliotheek van Ieper. 23 enthousiaste kids en ouders! Drie uur knetterende hersentjes die ontdekken dat programmeren gewoon fun is… En als je dan na een dikke twee uur volwaardige spelletjes en verhaaltjes te zien krijgt, kan je niet anders dan besluiten dat we dit moeten doen. Dankzij de vrijwillige coaches zijn we met iets leuks Ć©n goeds bezig en leren we de kinderen om te “produceren” in plaats van “consumeren”.

Ook heel wat persaandacht …

WTV - Tendens zaterdag 21/12/2013

Verslag CoderDojo Roeselare

WTV - Nieuws zondag 11/1/2014

Verslag CoderDojo Ieper

Nieuwsblad

13/1/2014 over CoderDojo Ieper 11/1/2014