Een Dojo starten

Ondertussen tellen we in België al een 15-tal Dojo-locaties waar kids tussen 7 en 18 maandelijks kunnen leren programmeren. We zijn dus heel goed bezig, al zeg ik het zelf ;-)

Mocht je op deze blog terecht gekomen zijn omdat je eventueel ook een CoderDojo wilt opstarten in je streek, dan geef ik graag wat tips!

Eerste vereiste: een lead coach. Of nog beter, een team van twee die elkaar kunnen afwisselen en ondersteunen. Taak: de boel in gang steken uiteraard. Dus een locatie zoeken, (recuperatie) laptops verzamelen bij bedrijven, sponsors zoeken, …

Als (potentiële) leadcoach neem je best ook zo snel mogelijk contact op met CoderDojo Belgium vzw. Zij zullen zorgen voor ondersteuning in de vorm van verzekeringen, het registratie systeem (Eventbrite), IT (mail, forum, …), t-shirts, persdossier,… Op regelmatige basis is er ook een meeting van alle lead coaches om ervaringen uit te wisselen. En om te starten zul je ook een aantal tips en tricks krijgen, plus de contactgegevens van de lead coaches in je buurt en welke mensen zich reeds aangemeld hebben om coach te worden.

Voor de locatie kan je best contact opnemen met bedrijfscentra, openbare instellingen, … Liefst geen schoolse omgeving want CoderDojo is een club en geen “cursus”, maar als een school de perfecte ruimte kan aanbieden, mag dat uiteraard! Vereisten: volledig gratis, voldoende groot en met goede internet (wifi) verbinding.

Uiteraard zal je de medewerking nodig hebben van coaches. Dit zijn de mensen die de kids zullen ondersteunen in hun ontdekkingsreis. Een basiskennis van IT is uiteraard mooi meegenomen, maar enthousiasme en kunnen werken met kids is nog belangrijker. Als je als coach een half uurtje tijd spendeert aan Scratch en zelf een account en projectje maakt, heb je de basis al beet. Bestaande projecten bekijken “aan de binnenkant” is ook een handig leermiddel!

De (lead) coaches kunnen ook nog bijgestaan worden door één of meer cooks. Dit zijn mensen die niet zo zeer de kennis hebben om te coachen, maar wel willen helpen met administratie, catering, onthaal, … kortom alle praktische zaken.

De sponsors zijn vooral nodig voor de extra’s die de boel nog leuker maken. Pizza’s voor ’s middags, drank en cake, aankoop van experimenteer materiaal (bijv. Arduino en Makey Makey), … Je moet vooral rekenen op goodwill en het geloof in de goede zaak, want je kan weinig aanbieden in ruil voor financiële steun. Maar er zijn zeker bedrijven te vinden die CoderDojo een super-initiatief vinden!

Maar geen Dojo zonder kids uiteraard! Daar moet je je echter helemaal geen zorgen over maken. Van zodra het inschrijvingsformulier online staat en je wat persbelangstelling kunt halen, of via social media de start van je locatie aankondigt, zullen de inschrijvingen als vanzelf en supersnel volgen!!!

Over aantal kids, coaches, en benodigde ruimte kun je van het volgende uitgaan: vooral het aantal coaches bepaalt hoe ver je kan gaan. Niet alle coaches kunnen er iedere keer bij zijn en er zou minimum 1 coach moeten zijn per 4 à 5 kids voor Scratch. Maar van zodra je met moeilijkere zaken begint, kan het zijn dat je 1 coach per 2 à 3 kids nodig hebt. Daarnaast blijven ongeveer de helft van de ouders tijdens de Dojo in de buurt, dus ook die moet je meetellen om te bepalen hoe groot je locatie moet zijn.

Praktisch wordt er vanuit de vzw ook een beetje naar gestreefd om in “clusters” te werken zodat regionaal materiaal en (lead) coaches kunnen uitgewisseld worden mocht dit nodig zijn. De datums worden dus ook per regio bepaald.

Nog een laatste bedenking als je wilt starten. Gewoon doen! Het worden even een paar hectische maanden tot je enkele Dojo’s achter de rug hebt, maar de energie die je terugkrijgt van je kids en coachteam is ongelooflijk!!! En deel iedere stap die je zet, of vraag die je hebt, via Twitter, Facebook,… en je zal zeker veel steun en antwoorden krijgen!