Arduino voor CoderDojo

Eén van de grootste uitdagingen voor de CoderDojos is het geboeid houden van de kinderen. Scratch is heel laagdrempeling en toch kan je er ook heel complexe zaken mee doen, maar toch komt al snel de vraag om “eens iets anders te doen”. Daarom zijn we in Roeselare al gestart met Blender 3D en App Inventor. Maar onder zachte dwang van enkele coaches en de goede ervaringen in enkele andere Dojos, wilden we ook met Arduino starten om de link te leggen tussen hard- en software.

Gelukkig kregen we een zeer positieve response op onze sponsorings aanvraag bij 51 Waregem met dit leuke gevolg:

We zijn er dus klaar voor om binnenkort ook in Roeselare en Ieper te starten met Arduino! En als alles vlot verloopt, kan het materiaal uiteraard ook roteren naar andere locaties.

In de goede “Open Source” traditie die we bij CoderDojo hoog in het vaandel dragen, deel ik graag mijn bevindingen. Uiteraard wilden we met het beschikbare budget zo veel mogelijk materiaal verzamelen. Er bestaan fantastisch mooie sets met heel wat onderdelen, maar die sets starten bij 50€. Aan de andere kant wilden we snel kunnen starten met vooral leds, motortjes en enkele andere leuke zaken. Na wat over en weer mailen met coach Sam die ook al handleidingen aan het schrijven is en enkele van mijn collega’s, kwamen we tot onderstaande bestellijstje via ebay en deal extreme. Voor een totaalbedrag van net geen 450€ hebben we 20 arduino bordjes met oa leds en weerstanden, breadboards met kabeltjes, gsm schermpjes, motortjes, knopjes en verschillende sensors!

Even vreesde ik dat bij de prijs nog invoerkosten zouden komen, maar alles werd netjes via de post afgeleverd binnen de twee tot vijf weken. Een deel aangetekend dus het was wel nodig om een aantal keren naar het postkantoor te rijden om pakjes op te halen.

Later een update als we er mee aan de slag gaan!

SITE WAT AANTAL
ebay rbg leds 100
ebay 560 ohm Metal Film Resistor 1/4W +/-1% 400
ebay Prototype board Electronic deck + 65pcs Breadboard tie line Wire cable 30
ebay 2 x 5K OHM Linear Taper Potentiometer Pot B5K 10
ebay Ultimate 37 in 1 Sensor Modules Kit for Arduino & MCU Education 2560 uno r3 1
ebay 100Pcs LED 5MM RED COLOR RED LIGHT Super Bright Bulb Lamp 100
ebay 100Pcs LED 5MM GREEN COLOR GREEN LIGHT Super Bright Bulb Lamp 100
ebay 100 pcs 5mm round Blue LED superbright bulb lamp light New Free Shipping 100
ebay 84x48 Pixel LCD Module White Backlight Adapter LED PCB For Nokia 5110 Arduino 5
ebay 100pcs Tactile Push Button Switch Momentary Tact 6x6x5mm DIP Through-Hole 4pin 100
dx.com Mini 9G Servo with Accessories 18
dx.com LM35 Linear Temperature Sensor Module For Arduino 5
dx.com arduino uno bordjes 20