Starten met programmeren

Als CoderDojo coach krijg ik regelmatig de vraag hoe je nu eigenlijk moet leren programmeren. Er is niet één goed antwoord maar laat me toch even proberen een overzichtje te geven van enkele mogelijkheden, allemaal gratis en alle info vind je on-line.

Scratch

Dit is wat we bij CoderDojo altijd gebruiken om te starten. Het is niet echt programmeren, maar blokjes bij elkaar zetten. Op deze manier leer je stap voor stap de logica achter het programmeren te begrijpen. Een perfecte start dus!

Laat je niet misleiden door de vrolijke kleurtjes, je kan hier echt wel heel ingewikkelde zaken mee maken als je wil, hier vind je bijvoorbeeld een hele verzameling en je kan kijken hoe ze gebouwd werden door op de knop “Bekijk van binnen” te klikken.

TIP: de site start in het Engels maar helemaal onderaan de pagina kan je Nederlands kiezen.

Code.org

Een andere site waar je programmeren kan leren. Een mooie start zijn de 20 uitdagingen op http://learn.code.org/hoc/1, waar je op dezelfde manier als bij Scratch, met blokjes een aantal opdrachten moet uitvoeren.

Codecombat.com

JavaScript wordt gebruikt op websites, maar je kan er veel meer mee doen. Bijvoorbeeld een spel maken! Op deze pagina moet je je avatar door een wereld leiden door de juiste programma’s te schrijven.

Codecademy.com

Via deze site kun je verschillende talen leren kennen, dus laat mij er eentje uitpikken. Python is een taal die steeds populairder wordt omdat je er heel snel toch ingewikkelde zaken mee kunt doen. Maar ook om te leren programmeren is het een ideale taal! Probeer deze pagina eens en je leert stap voor stap meer commando’s uitvoeren.

Hello World! - Python Basics

Python is een programmeertaal die onder andere veel gebruikt wordt op de Raspberry Pi. Met deze gratis tutorial van jobtensor kan je alles leren van beginner tot pro.

Wordpress

Wil je je eigen website maken, maar heb je nog geen of niet genoeg kennis van HTML, CSS en JavaScript? Geen probeem! Met Wordpress ben je in enkele minuten gestart en kan je meteen een site beginnen maken met verschillende pagina’s, de layout kiezen, enz.

Programmeren zonder computer

Als laatste een speciale… Ja inderdaad dat kan, programmeren zonder computer! Je neemt een levende robot (bijvoorbeeld je broer, ma, vriendje, …) en die mag alleen uitvoeren wat jij “programmeert” op een blad papier. Op die manier moet je met zo weinig mogelijk “programmatie”, je robot zo veel mogelijk bekertjes op elkaar laten stapelen. Heel leuk en je hebt er bijna niets voor nodig! Bekijk hier het filmpje hoe het moet.

Update 18/08/14

Nog enkele interessante links die hierop verder gaan